Tarta z jeżynami na razowym spodzie

Uwielbiam ten przepis! Ciasto już znacie z razowej szarlotki. Jest niesamowicie smaczne i kruche. Jednak tym razem spód pieczemy dwa razy, ponieważ jeżyny mają naprawdę dużo soku. Dla urozmaicenia, część mąki (do 1/3) można zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi – będzie jeszcze zdrowsze. Ponadto, to już prawie ostatni dzwonek na jeżyny, więc trzeba się spieszyć :-).
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru nierafinowanego
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło i pozostałe składniki. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Formę do tarty o średnicy 23 – 24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy niż średnica formy (o grubości ok. 3 – 4 mm) i przekładamy do formy zakrywając jej dno i boki (można również wylepić formę ciastem i wyrównać ręką). Nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce. Po 15 min wyciągamy ciasto i kładziemy na niego papier do pieczenia z kulkami ceramicznymi lub fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie wyjdą nam wybrzuszenia). W taki sposób podpiekamy ciasto w temperaturze 190ºC przez 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 – 7 minut. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
- 2 garście
jeżyn - 2 łyżki mąki
- 3 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w naczyniu i wykładamy na schłodzony spód. Resztę schłodzonego ciasta (1/3) rozwałkowujemy i kroimy w paski, które następnie układamy w kratkę.