Tarta z jeżynami na razowym spodzie

Koniec lata zbliża się nieuchronnie. Czuję to, ponieważ coraz częściej kończę dzień z kubkiem gorącej herbaty z sokiem truskawkowym. Podświadomie sięgam po letnie przetwory, aby jak najdłużej cieszyć się tą najpiękniejszą porą roku. Mimo wszystko lubię końcówkę lata, bo przynosi nam wspaniałe owoce – jeżyny. O ich bogatych właściwościach możecie przeczytać TUTAJ, a dziś zapraszam Was na pyszną i nieskomplikowaną tartę z tymi owocami. 

Uwielbiam ten przepis! Ciasto już znacie z razowej szarlotki. Jest niesamowicie smaczne i kruche. Jednak tym razem spód pieczemy dwa razy, ponieważ jeżyny mają naprawdę dużo soku. Dla urozmaicenia, część mąki (do 1/3) można zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi – będzie jeszcze zdrowsze.  Ponadto, to już prawie ostatni dzwonek na jeżyny, więc trzeba się spieszyć :-).

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru nierafinowanego
  • 1 łyżka zimnej wody

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło i pozostałe składniki. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Formę do tarty o średnicy 23 – 24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy niż średnica formy (o grubości ok. 3 – 4 mm) i przekładamy do formy zakrywając jej dno i boki (można również wylepić formę ciastem i wyrównać ręką). Nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce. Po 15 min wyciągamy ciasto i kładziemy na niego papier do pieczenia z kulkami ceramicznymi lub fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie wyjdą nam wybrzuszenia). W taki sposób podpiekamy ciasto w temperaturze 190ºC przez 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 – 7 minut. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:

  • 2 garście
    jeżyn
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w naczyniu i wykładamy na schłodzony spód. Resztę schłodzonego ciasta (1/3) rozwałkowujemy i kroimy w paski, które następnie układamy w kratkę.

Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy ok. 30 minut (lub dłużej), aż ciasto będzie upieczone. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem (choć nie musimy!) 

Zapraszam również na mój profil na instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *