Świąteczny piernik – bezcukrowy, bezglutenowy i bezlaktozowy

Świąteczne łakocie też mogą być zdrowe! Przykładem tego jest dzisiejszy przepis na świąteczny piernik. Zamiast mąki użyłam zblendowanych wiórków kokosowych i migdałów, a zamiast cukru – dojrzałych bananów i kilka łyżek miodu. Myślę, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych bożonarodzeniowych wypieków :).

DSC_1050 - Kopia

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka migdałów
  • 0,5 szklanki pasty tahini
  • 0,25 szklanki puree z dyni *
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 kopiate łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 3 – 4 łyżki miodu

*jeśli nie mamy gotowego puree, możemy kupić mały kawałek dyni. Wydrążmy miąższ, pokrójmy w kostkę i podsmażmy na patelni w celu odparowania wody. Tak powstanie domowe puree z dyni

Wykonanie:

Wiórki kokosowe bendujemy na drobny pyłek. Podobnie postępujemy z migdałami. Możemy też wykorzystać gotowe masło migdałowe (0,5 szklanki), dzięki czemu piernik będzie bardziej mokry, a my zaoszczędzimy sobie pracy z blendowaniem migdałów.  Banany rozdrabniamy widelcem (mogą zostać małe grudki) i dodajemy do nich wszystkie mokre składniki. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki.  Następnie wszystko razem mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną i przekładamy do średniej wielkości keksówki, którą uprzednio smarujemy tłuszczem (najlepiej olejem kokosowym). Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35 – 40 min (do momentu, gdy środek grzbietu nie będzie lepki).

DSC_1025

DSC_1032

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *