Sałatka z granatem

Właściwie to dwie sałatki. Pierwsza to wersja podstawowa – bardzo szybka i bardzo prosta, bo składa się tylko z granatu i pomarańczy. Druga zawiera nieco więcej składników, ale ich połączenie jest wprost fenomenalne! Ponadto pięknie się prezentuje, jest świeża i kolorowa. Idealna jako przekąska lub dodatek do wędlin i zimnych przystawek.
Wersja podstawowa:
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek granatu
Wykonanie:
Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z pestkami granatu. Takie proste a takie dobre!
Wersja rozszerzona:
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek granatu
  • garść rukoli
  • 15 g orzechów włoskich
 Sos:
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju lnianego, orzechowego, rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumienić na patelni i posiekać. Składniki na sos wymieszać w miseczce. Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Skropić przygotowanym sosem.
Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *