Sałatka Casanovy

Sałatka pełna afrodyzjaków! Idealna na kolację walentynkową. Wymaga nieco przygotowania, ale w tak wyjątkowy dzień, warto poświęcić trochę czasu i zrobić dla naszej drugiej połówki coś specjalnego. Gwarantuję Wam – istna eksplozja smaków, zapachów i aromatów!

Składniki:
  • 200 g ciecierzycy
  • 4 goździki
  • 4 ziarna kardamonu lub pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 średnie cebule
  • 3 pomidory
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Garam masala
  • 3 łyżeczki posiekanej naci pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Wykonanie:

Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez min. 8 godzin. Należy wybrać większy garnek , gdyż
pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Następnie odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Po raz kolejny zalać  wodą, posolić i zagotować. Od momentu wrzenia gotować pod przykryciem przez 60 min. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka jak „ciapa”.

Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać kardamon, goździki i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać starty imbir, posiekaną pietruszkę, cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawę Garem masala i ciecierzycę. Dusić razem przez około 15 minut.

Gotową sałatkę posypać pietruszką lub kolendrą. Do sałatki polecam dodać kawałki usmażonego kurczaka (zamarynowanego w 2 łyżkach oliwy, 1 łyżce octu balsamicznego, szczypcie szafranu i papryki chili). Według mnie sałatka najlepiej smakuje na ciepło.

Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *