Placuszki z cukinii, pora i groszku z oscypkiem

Dziś przepis na lekki obiad z zielonych warzyw lata. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.  Placuszki są bardzo lekkie, dlatego warto usmażyć je na patelni, która nie wymaga sporej ilości tłuszczu. Zbyt duża ilość oleju sprawi, że staną się ciężkie i niesmaczne. Aby były jeszcze zdrowsze, zamiast oleju polecam użyć masło klarowane lub olej kokosowy. Pycha!

Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia (ok. 450 g)
  • 1 mały, młody por
  • garść zielonego groszku (młodego lub mrożonego)
  • 3 małe oscypki (inny ser wędzony)
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:
  • jogurt
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek

 

Wykonanie: 
Oscypek i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z soku. Białą część pora kroimy w cienkie plasterki i przelewamy wrzątkiem. Odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem (według mnie nie trzeba używać soli, ponieważ oscypek jest już wystarczająco słony). Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na złoty kolor. W międzyczasie robimy sos czosnkowy, który podajemy razem z placuszkami.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię.
Zapraszam również na mój profil na instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *