Zdrowe odżywianie stało się bardzo modne. Książki czy blogi kulinarne prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych przepisów. Ostatnio można zauważyć niebezpieczny trend czyli pieczenie na mące migdałowej czy innych pestkach lub orzechach. Problem w tym, że produkty te zawierają kwasy omega-6, które nie lubią obróbki termicznej.
W trakcie obróbki termicznej z użyciem jakiegokolwiek tłuszczu dochodzi (w większym lub mniejszym stopniu) do peroksydacji lipidów i utleniania się cholesterolu. Powstają również nitrozaminy czyli utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych należą kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które są niestabilne termicznie.
Orzechy i pestki są przede wszystkim głównym źródłem kwasów omega-6, które w nadmiarze są bardzo niebezpieczne dla zdrowia (przyczyniają się m.in. do zaburzeń gospodarki hormonalnej, zwiększają się ryzyko nowotworów i odpowiadają za stany zapalne).
Pieczenie na mące migdałowej, orzechowej czy innych pestkowych powoduje, że kwasy omega-6 stają się pronowotworowe. Pod wpływem obróbki wytwarza się toksyczny akrylamid czy prozapalne eikozanoidy. Ponadto orzechy zawierają lektyny (substancje antyodżywcze) i mogą być już w jakiś sposób utlenione lub zniszczone. Mogą zawierać także aflatoksynę, która również jest związkiem pronowotworowym.
Unikajmy również pieczywa i innych wypieków z dodatkiem orzechów czy pestek. Orzechy i pestki należy jeść tylko i wyłącznie w postaci surowej. Jeżeli nie mamy dostępu do takich świeżo wyłuskanych, to warto je wcześniej namoczyć, aby pozbyć się kwasu fitynowego (więcej o kwasie fitynowym pisałam TUTAJ).
10 komentarzy
A co z mąką konopną? Można piec czy nie?
Tak, można 😉
[…] Nie powinniśmy także piec na mąkach z orzechów czy innych pestek! Kwasy omega-6 nie lubią temperatury, zatem nie nadają się do pieczenia. Więcej na ten temat pisałam TUTAJ. […]
Powiem Wam, że wystraszył mnie ten post. Chyba piekłam na nieodpowiednich mąkach. Mam nadzieję, że bez szkód zdrowotnych :/
Oj a ja tak lubię sobie podprażyć słonecznik na patelni. Czyli to też niezdrowe jest?
Niestety tak…
„Unikajmy również pieczywa i innych wypieków z dodatkiem orzechów czy pestek.” ?! Czyli chleb ze słonecznikiem i pestkami dyni odpada?! ???? To jakaś bzdura totalna! Proszę o jakieś dowody, wyniki badań czy coś. Bo moja ciocia pół swojego życia je ciemny chleb ze słonecznikiem i zdrowa jest jak rydz!
a mąka z pestek winogron lub lniana też odpadają?
Niestety nie jest to dobry wybór. Tak, jak pisałam – okazjonalnie tak, ale regularnie – nie
A czy siemie lniane w chlebie jest szkodliwe?