Popularne wyszukiwania

Niebezpieczny trend: pieczenie na mące migdałowej, orzechowej czy z pestek

Przeczytaj artykuł w < 1 min.

Zdrowe odżywianie stało się bardzo modne. Książki czy blogi kulinarne  prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych przepisów. Ostatnio można zauważyć niebezpieczny trend czyli pieczenie na mące migdałowej czy innych pestkach lub orzechach. Problem w tym, że produkty te zawierają kwasy omega-6, które nie lubią obróbki termicznej.

W trakcie obróbki termicznej z użyciem jakiegokolwiek tłuszczu dochodzi (w większym lub mniejszym stopniu) do peroksydacji lipidów i utleniania się cholesterolu. Powstają również nitrozaminy czyli utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych należą kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które są niestabilne termicznie.

Orzechy i pestki są przede wszystkim głównym źródłem kwasów omega-6, które w nadmiarze są bardzo niebezpieczne dla zdrowia (przyczyniają się m.in. do zaburzeń gospodarki hormonalnej, zwiększają się ryzyko nowotworów i odpowiadają za stany zapalne).

Pieczenie na mące migdałowej, orzechowej czy innych pestkowych powoduje, że kwasy omega-6 stają się pronowotworowe. Pod wpływem obróbki wytwarza się toksyczny akrylamid czy prozapalne eikozanoidy. Ponadto orzechy zawierają lektyny (substancje antyodżywcze) i mogą być już w jakiś sposób utlenione lub zniszczone. Mogą zawierać także aflatoksynę, która również jest związkiem pronowotworowym.

Unikajmy również pieczywa i innych wypieków z dodatkiem orzechów czy pestek. Orzechy i pestki należy jeść tylko i wyłącznie w postaci surowej. Jeżeli nie mamy dostępu do takich świeżo wyłuskanych, to warto je wcześniej namoczyć, aby pozbyć się kwasu fitynowego (więcej o kwasie fitynowym pisałam TUTAJ).

Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!  

10 komentarzy

  1. „Unikajmy również pieczywa i innych wypieków z dodatkiem orzechów czy pestek.” ?! Czyli chleb ze słonecznikiem i pestkami dyni odpada?! ???? To jakaś bzdura totalna! Proszę o jakieś dowody, wyniki badań czy coś. Bo moja ciocia pół swojego życia je ciemny chleb ze słonecznikiem i zdrowa jest jak rydz!

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.