Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami
Uwielbiam faszerowaną paprykę. Robi się ją bardzo szybko, jest syta i łatwa w przygotowaniu. Do tego bardzo ładnie się prezentuje, więc jest idealna kiedy spodziewamy się gości i chcemy ich czymś zaskoczyć. W zasadzie można ją faszerować wszystkim – ryżem, kaszą, mięsem, warzywami…. Moją ulubioną wersją jest kasza jaglana z warzywami. Stąd dzisiejszy przepis :).
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże papryki
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 0,5 brokuła
- 1 cebula
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać podwójną ilość wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości. Brokuła ugotować na parze, a następnie pokroić lub rozgnieść widelcem. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać pokrojone suszone pomidory, ugotowanego brokuła, kaszę i przyprawy. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Z papryk odciąć główkę i wydrążyć środek. Każdą z papryk napełnić farszem. Tak przygotowane papryki włożyć do formy żaroodpornej i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można skropić oliwą z oliwek i posypać szczypiorkiem.
Uwagi:
Do nadzienia można też dodać pomidory z puszki, dzięki czemu farsz będzie bardziej wilgotny. Pod koniec zapiekania papryki można również posypać tartym serem np. mozzarellą.