Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Uwielbiam faszerowaną paprykę. Robi się ją bardzo szybko, jest syta i łatwa w przygotowaniu. Do tego bardzo ładnie się prezentuje, więc jest idealna kiedy spodziewamy się gości i chcemy ich czymś zaskoczyć. W zasadzie można ją faszerować wszystkim – ryżem, kaszą, mięsem, warzywami…. Moją ulubioną wersją jest kasza jaglana z warzywami. Stąd dzisiejszy przepis :).

faszerowana papryka

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże papryki
  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 0,5 brokuła
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać podwójną ilość wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości. Brokuła ugotować na parze, a następnie pokroić lub rozgnieść widelcem. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać pokrojone suszone pomidory, ugotowanego brokuła, kaszę i przyprawy. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

Z papryk odciąć główkę i wydrążyć środek. Każdą z papryk napełnić farszem. Tak przygotowane papryki włożyć do formy żaroodpornej i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można skropić oliwą z oliwek i posypać szczypiorkiem.

Uwagi:

Do nadzienia można też dodać pomidory z puszki, dzięki czemu farsz będzie bardziej wilgotny. Pod koniec zapiekania papryki można również posypać tartym serem np. mozzarellą.

papryka faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *