Popularne wyszukiwania

O tym czego dowiedziałam się na I Ogólnopolskiej Konferencji „Nowatorskie Metody Leczenia Nadwagi i Otyłości” w Poznaniu

Przeczytaj artykuł w 4 min.

W sobotę uczestniczyłam w bardzo ciekawej konferencji „Nowatorskie Metody Leczenia Nadwagi i Otyłości” organizowanej przez Vitalmmun. Ogrom wiedzy wyniesionej z tego wydarzenia zainspirował mnie do napisania tego artykułu. Chciałabym w skrócie opisać Wam, najnowsze doniesienia ze świata dietetyki. Zapraszam!

DSC_0661a

Oto kilka najważniejszych wniosków:

dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska: Wiele osób obwinia geny za „nadprogramowe kilogramy”. Owszem podłoże genetyczne ma znaczenie, jednak należy pamiętać, że za problem otyłości odpowiada głownie środowisko w jakim żyjemy, czynniki metaboliczne i endokrynologiczne. Ponadto, jednymi z ważniejszych (a niestety często bagatelizowanych) przyczyn otyłości i problemów ze schudnięciem są ukryte alergie i nietolerancje pokarmowe.

DSC_0688

Iwona Wierzbicka omówiła 10 zasad skutecznego odchudzania według Ajwen. Przestawię je w dużym skrócie:

  1. WYKLUCZENIE PSZENICY (gluten, lektyny, fityniany, gliadomorfiny, modyfikacja).
  2. WYKLUCZENIE MLEKA KROWIEGO – człowiek jedyną istotą, która pije mleko innych ssaków.
  3. ŚNIADANIE BEZ WĘGLOWODANÓW. Pierwszy posiłek powinien składać się z białka i tłuszczów czyli mięso lub jaja + warzywa i tłuszcz.
  4. OGRANICZENIE CUKRU W DIECIE – naturalny cukier występuje w węglowodanach i jest to optymalna dawka dla człowieka. Nie powinniśmy dosładzać sobie życia. Co więcej! Nawet zdrowe zamienniki cukru (bez/o obniżonej wartości energetycznej) wywołują w naszym organizmie te same reakcje, co po spożyciu białego cukru.
  5. WĘGLOWODANY TYLKO W 2 POSIŁKACH. Węglowodany spożywane w każdym posiłku powodują ogromne zamieszanie w naszej gospodarce cukrowo-insulinowej, skutecznie uniemożliwiając spalanie tkanki tłuszczowej. Spożywajmy je na drugie śniadanie i na kolację.
  6. SOKOM OWOCOWYM MÓWIMY NIE! Są bardzo słodkie i tylko dostarczają nam pustych kalorii.
  7. CHLEBOM I BUŁKOM MÓWIMY NIE! Wyjątek stanowi chleb żytni na prawdziwym zakwasie, który możemy spożywać raz dziennie. Pieczywo zastąpmy dobrymi kaszami (gryka niepalona, komosa ryżowa, proso, amarantus, kasza jaglana) lub innymi bezglutenowymi źródłami węglowodanów (bataty, maniok, topimambur, teff, kasztany itd)
  8. TYLKO 1 PORCJA OWOCÓW PODCZAS DNIA. Owoce nie dają pożądanej sytości (w efekcie często jemy więcej lub szybciej stajemy się głodni), blokują wydzielanie leptyny (hormon odpowiedzialny za sytość i spalanie tkanki tłuszczowej) oraz mogą ciężko trawić się z innymi pokarmami.
  9. TŁUSZCZE ROŚLINNE NIE, TŁUSZCZE ZWIERZĘCE TAK. Wyjątek stanowi awokado, kokos oraz oliwa z oliwek.
  10. NABIAŁ TYLKO RAZ DZIENNIE. Sięgajmy po dobrej jakości kefir, maślankę lub jogurt naturalny.

DSC_0715

Jakub Mauricz wygłosił prelekcję na temat reverse dieting, czyli jak wychodzić z diety, aby nie mieć efektu jojo. W skrócie: wzrost kaloryczności powinien być stopniowy przy zwiększaniu udziału w pierwszej kolejności z tłuszczu, dopiero potem z węglowodanów. Przy reverse dieting można również wykorzystać CARB CYCLING (rotacja węglowodanowa), CARB BACKLOADING (czyli rano pokarmy białkowo-tłuszczowe, popołudniu pokarmy węglowodanowe) oraz CARB TARGETING (węglowodany spożywane okołotreningowo: przed treningiem węglowodany złożone, po treningu – proste).

DSC_0719

dr Patrycja Szachta  z Vitalmmun poprowadziła bardzo ciekawy wykład pt. „Otyłe bakterie czyli wpływ mikroflory jelitowej na nadwagę i otyłość”, w którym udowadniała, jak ważne jest, aby dbać o naszą mikrobiotę. Jeśli będziemy mieć prawidłową florę bakteryjną, to będzie nam łatwiej schudnąć i utrzymać odpowiednią masę ciała, bowiem odpowiada ona m.in. za regulację procesów trawienia, hamowanie procesów zapalnych czy stymulowanie produkcji śluzu i uszczelnianie bariery jelita cienkiego. Uzupełnieniem prelekcji pani Patrycji był wykład pani Małgorzaty Drobczyńskiej, która podkreśliła, że do prawidłowego działania mikroflory jelitowej potrzebne są nam prebiotyki i probiotyki.

DSC_0729

Anna Lewandowska, na której wystąpienie chyba każdy czekał z pewną dozą ciekawości, opowiedziała o swojej współpracy ze sportowcami. Niestety w śród sportowców, nawet tych najwyższej rangi, niezwykle często występują nietolerancje pokarmowe oraz nieprawidłowości we florze bakteryjnej. Zgubą dla nich są przede wszystkim słodycze i węglowodany proste, które w brew pozorom nie dostarczą nam utraconej energii po wysiłku.  Bazą diety sportowca powinny być: bulion gotowany na kościach wołowych, węglowodany bezglutenowe, mięso (wołowe, cielęce, dziczyzna, podroby, ekologiczny drób), ryby i owoce morza, jajka i tłuszcze (smalec gęsi, masło klarowane, oliwa z oliwek, olej kokosowy).

DSC_0740

Łukasz Sienkiewicz podjął trudny temat bardzo restrykcyjnego planu żywieniowego jakim jest protokół autoimmunologiczny, który niekiedy stanowi ostatnią deskę ratunku dla osób z chorobami układu autoimmunologicznego. Na wykładzie padło bardzo ważne stwierdzenie, że może i nie jesteśmy w stanie cofnąć rozwiniętej choroby autoimmunologicznej, jednak stosując odpowiednią dietę możemy ją w znacznym stopniu wyciszyć.

DSC_0771
Emila i Paulina z MedFood poprowadziły wykład na temat faktów i mitów wokół błonnika, którego zarówno niedobór jak i nadmiar w diecie może być bardzo szkodliwy. Kluczem do zrozumienia sprawy jest rozróżnienie frakcji błonnika pokarmowego na frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Pierwsze stanowią warzywa i owoce, drugie – pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona i otręby. Niestety często w nadmiarze w naszej diecie występuje frakcja nierozpuszczalna, która jedynie irytuje nasz przewód pokarmowy, nie jest trawiona przez bakterie jelitowe, wywołuje gazy oraz wpływa niekorzystnie na organizm przyczyniając się do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów witamin i składników mineralnych. Powinniśmy sięgać głównie po warzywa i owoce, które stworzą korzystne środowisko dla rozwoju probiotycznych bakterii, wpłyną zbawiennie na jelita, zmniejszą stan zapalny, uwrażliwią na insulinę oraz zredukują biodostępność toksyn.

DSC_0772

Trochę się rozpisałam, ale chciałam opisać Wam najważniejsze rzeczy, których dowiedziałam się na konferencji. Ogromne słowa uznania kieruję do zespołu Vitalmmun, za tak sprawną organizację i dobór bardzo interesujących prelegentów. Z przyjemnością zjawię się w Poznaniu na kolejnej konferencji!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.