Popularne wyszukiwania

Nie pij w trakcie posiłku!

Przeczytaj artykuł w < 1 min.

Pijesz w trakcie jedzenia? Zmień ten nawyk!

water-drink-glass-drinking

W żołądku stale powinniśmy utrzymywać kwaśne środowisko. Niskie pH żołądka powoduje, że wchłaniają się wszystkie składniki odżywcze z pokarmu, w tym białko – podstawowy budulec naszego organizmu.  Natomiast woda rozcieńcza enzymy trawienne i neutralizuje pH, dzięki czemu pokarm dłużej zalega w żołądku i powoduje uczucie przejedzenia. Należy również zdawać sobie sprawę z tego, że zjadane potrawy także zawierają wodę. Dlatego dodatkowe jej ilości są zbędne i rozpychają żołądek. Ponadto napoje spożywane w trakcie posiłków powodują upośledzenie pracy jelit i gnicie pokarmu, a to już prosta droga do wzdęć, gazów, rozwolnień lub zaparć.  Co więcej! Popijanie wpływa również na szybsze połykanie, co może zaowocować nagromadzeniem dużej ilości powietrza w układzie pokarmowym i w konsekwencji – uciążliwymi gazami.

Wszelkie płyny dostarczajmy na 15-20 minut przed posiłkiem lub 30-60 minut po nim. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie posiłku bez popijania, postarajmy się chociaż ograniczyć ilość pochłanianych płynów (kilka malutkich łyków). Zwróćmy również uwagę na to, co pijemy. Zamiast słodkiego i gazowanego napoju, wybierzmy wodę lub lampkę czerwonego wina, które pobudza trawienie.

Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!

6 komentarzy

  1. Wszystko fajnie ale czy w tekście w pierwszej linijce nie powinno być niskie pH? Skala pH od 0 do 14. Jeżeli coś mieści się w zakresie od 0 do poniżej 7 posiada odczyn kwaśny, przynajmniej tak mnie uczono.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.