Lody truskawkowo – bananowe
Naturalne lody, bez chemii i sztucznych dodatków. Do tego bardzo tanie i szybkie w wykonaniu. Ja jestem na TAK, a Wy?

O domowych lodach wspaniale napisała Nigella Lawson: „W lodach truskawkowych domowej roboty jest coś niepowtarzalnego – smak błękitnego nieba, słońca ogrzewającego ramiona. Słowem – ideał lata pod postacią doskonałego deseru. (…)” Mmmmm…. nic dodać, nic ująć!
W mojej wersji lodów truskawkowych są również banany, dzięki czemu ich konsystencja jest bardziej kremowa i aksamitna. Oczywiście zamiast truskawek można użyć inne owoce np. jagody lub maliny, a banany zastąpić masłem orzechowym. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 15 truskawek,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Jednego banana obieramy ze skórki, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika razem z obranymi i umytymi truskawkami na min. 5 h. Po tym czasie wyciągamy, kroimy banana na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera razem z truskawkami. Dodajemy drugiego banana, jogurt i miód. Blendujemy do czasu, aż uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Tak przygotowaną masę możemy nałożyć do pucharków lub włożyć na ok. 1 godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu przekładamy do pucharków i dekorujemy według uznania.
Zapraszam również na mój profil na instagramie!