Lemoniada przeciwzapalna – najlepsza na chorobę!
Sezon grypowy rozpoczął się na całego! Wszyscy dokoła smarkają i kichają. W dobie coraz to nowszych leków i suplementów zapominamy o podstawowych produktach, które świetnie radzą sobie z przeziębieniem. Lemoniada przeciwzapalna mojego przepisu zawiera kurkumę, imbir, cynamon i miód, które mają właściwości przeciwzapalne, dlatego świetnie nadają się gdy coś nas bierze.
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka kurkumy lub 1 cm korzenia kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu lub 0,5 laski kory cyanmonu
- 2 cm korzenia imbiru
- szczypta soli himalajskiej
- 4 łyżki soku malinowego
- 1 łyżka miodu
Wodę zagotować wraz z imbirem, cynamonem i kurkumą. Gotować jeszcze przez 5 min. Gdy wystygnie dodać pozostałe składniki. Odstawić najlepiej na całą noc.