Karmelowe lody kokosowe (wegańskie, bezglutenowe, paleo)

Te lody są niesamowicie pyszne! Intensywnie kokosowe, a dzięki dodatku cukru kokosowego mają lekko karmelowy posmak. Lody kokosowe z tego przepisu są wegańskie, bezglutenowe, bez białek mleka, śmietany, bez jajek, a do tego proste w wykonaniu i nieziemsko pyszne! Oczywiście intensywność smaku możemy sami regulować zmianą proporcji składników. Jeśli dodamy mniej cukru, a więcej pasty kokosowej będą mniej słodkie, ale bardziej kokosowe. Jeśli zależy nam na karmelowym smaku, dodajmy więcej cukru kokosowego. Można też użyć innego zdrowego słodzika np. miodu, ksylitolu. Zresztą… spróbujcie sami!

Składniki (na 6 porcji po ok. 80g):

  • 400ml mleka kokosowego
  • 50g cukru kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty kokosowej (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków koksowych

Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę i wkładamy do zamrażalnika na min. 4 godziny. Lody świetnie smakują z ziarenkami granatu lub z owocową polewą np. z kwaśnych malin czy truskawek.

Dla tych, którzy liczą kalorie: 1 porcja (ok. 80g) to ok. 213kcal w tym 1,8g białka, 16,4g tłuszczu 14,55g węglowodanów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *