Imbir i mój sposób na niego

Aby dodatkowo zachęcić Was do stosowania tej cudownej przyprawy w kuchni przedstawię 10 powodów dlaczego warto, aby zagościł na stałe w Waszym menu:
- Jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach przeciwzapalnych, którego działanie jest
skuteczniejsze niż czosnek! - Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie i leczy wzdęcia.
- Zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym do stosowania środków wspomagających pamięć oraz koncentrację.
- Świetnie sprawdza się przy chorobie lokomocyjnej lub morskiej – niweluje odruchy wymiotne i łagodzi mdłości.
- Wspomaga zwalczanie cellulitu, jest składnikiem produktów modelująco – wyszczuplających.
- Łagodzi ból mięśni po wysiłku na treningu czy innej działalności fizycznej.
- Stosowany jest jako lek na dolegliwości reumatyczne.
- Łagodzi bóle menstruacyjne i bóle migrenowe.
- Polepsza krążenie krwi.
- Działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną.
Imbir ze względu na swoje właściwości,nie może być stosowany przez niektóre osoby. Należy go unikać w przypadku przewlekłej choroby układu pokarmowego np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, ciąży lub podczas karmienia piersią. Imbir dodatkowo może wchodzić w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi i nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 6 roku życia.
Mój sposób na imbir to herbatka imbirowa, która sprawdza się przy wszelkich jesienno – zimowych przeziębieniach lub gdy zmarznięta, potrzebuje natychmiastowego rozgrzania.
Składniki na 1 osobę:
- 300 ml wody
- 2-3 plasterki imbiru*
- 1-2 plasterki cytryny
- 2 goździki
- 2-3 łyżeczki soku malinowego lub miodu
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy imbir i zagotowujemy. Gdy napar osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 min. Pod koniec gotowania dodajemy goździki i cytrynę. Następnie przelewamy do szklanki (bez imbiru). Słodzimy sokiem malinowym lub miodem ( w przypadku dodania miodu, musimy poczekać, aż napar będzie letni, gdyż miód w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości). Pijemy i zdrowiejemy!
*ilość imbiru zależy od was. Im więcej imbiru dodamy, tym smak herbatki będzie ostrzejszy i bardziej wyrazisty.