Hummus z bobu

HUMMUS w języku arabskim oznacza ciecierzycę. Przyjęło się jednak, że humusem nazywa się każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych (głównie cieciorki) z dodatkiem pasty tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Hummus można używać w formie dipu do warzyw lub jako pasta do pieczywa. Dzisiaj polecam Wam hummus z bobu, jako świetna alternatywa dla tego z ciecierzycy. Jego kolor, aromat, letni smak, świeża i kremowa konsystencja sprawiają, że jest nadzwyczaj pyszny!  Zapraszam Was więc na lipcowy humus z bobu!

 

 

Składniki:
  • 0,5 kg bobu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego
  • 1,5 łyżki pasty tahini (pasta przygotowana na bazie nasion sezamu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól/pieprz do smaku
  • zioła np. tymianek, majeranek,
    oregano
Wykonanie:
Bób gotujemy aż będzie miękki. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Obrany bób wrzucamy do miksera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy sól, pieprz i ulubione zioła np. tymianek, majeranek czy oregano (dla lepszego trawienia roślin strączkowych). Pastę przekładamy do pojemniczka i gotowe!

 

Uwagi:
  • Przed zmiksowaniem obrany bób możemy podsmażyć na patelni z dodatkiem czosnku i wybranych przypraw (np. chili, kolendra). Hummus będzie miał bardziej intensywny, pieprzny smak.
  • Do humusu możemy dodać (według uznania) mniej lub więcej wody, oleju lub pasty tahini. Niektórzy preferują hummusy bardziej gęste, inny bardziej wodniste. Jedni dodają więcej tahini, inni więcej czosnku. Moja propozycja jest najbardziej klasyczna. Zachęcam do stworzenia swoich własnych proporcji.
Zapraszam również na mój profil na instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *