Granat – cudowny owoc

Zdrowotne właściwości granatów znane były już w starożytności (Kleopatra świadoma ich dobroczynnego wpływu, obficie się nimi zajadała). W Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za życiodajny nektar.  Granat był przedstawiany w takich dziełach Biblia, Sanskryt, Odyseja czy Tora (według tradycji żydowskiej granat zawiera w sobie 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory). Również lekarze opiekujący się Aleksandrem Wielkim używali tego owocu jako skutecznego medykamentu. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Ponadto, sokiem z granatu leczono rany, a skórki stosowane były przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy czy w stanach zapalnych gardła. Kora i korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami leczono cukrzycę. Jako superowoc o niezwykłych właściwościach zdobił on herby związków lekarzy w całej Europie. Z kolei zwolennicy afrodyzjaków w granatach dopatrywali się właściwości zwiększających doznania erotyczne.

Współcześnie, zainteresowanie owocem granatu wzrosło dopiero w ostatniej dekadzie. Dotychczas przeprowadzono już ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania owoców przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatów.
Owoce granatowca właściwego są bogatym źródłem witaminy A, B, C, E oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.

Granaty posiadają słodki i orzeźwiający aromat. Są wypełnione soczystymi nasionami, które mogą sprawić nieco kłopotów podczas ich wydobywania. Z tego powodu nadal mała liczba ludzi sięga po ten owoc. Istnieje jednak prosty sposób na obranie granatów. Tutaj i tutaj możecie zobaczyć filmik instruktażowy.

Właściwości granatów:
  • POPRAWIAJĄ PRZEPŁYW KRWI – antyutleniacze zawarte w soku mogą pomóc zredukować złogi cholesterolowe i zwapnienia zgromadzone w naczyniach krwionośnych. Ponadto obniżają ciśnienie krwi.
  • ZAPOBIEGAJĄ PROCESOM STARZENIA – zawarta w nich substancja o nazwie punicalagin, może pomóc w spowolnieniu choroby Alzheimera, utraty pamięci, dezorientacji i innych objawów związanych z demencją.
  • ŁAGODZĄ PROBLEMY TRAWIENNE dzięki zawartości kwasu cytrynowego i taniny o właściwościach ściągających.
  • POMAGAJĄ PRZY DOLEGLIWOŚCIACH KOBIECYCH PMS i objawach związanych z menopauzą, dzięki fitoestrogenom, które regulują napięcie.
  • PRZECIWDZIAŁAJĄ PROBLEMOM Z EREKCJĄ – w medycynie tybetańskiej były podstawowym składnikiem leku na potencję. Zawierają one składnik, który obniża poziom
    antygenu gruczołu krokowego, co ma  korzystny wpływ na potencję redukcjąc zaburzenia erekcji i pobudzając libido.
  • ODMŁADZAJĄ i REGENERUJĄ SKÓRĘ, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Mają  działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, co przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych, .
    Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek zapobiegając utracie przez
    nie wody, co spowalnia proces starzenia.
  • POPRAWIAJĄ HUMOR – granaty stymulują receptory estrogenowe oraz serotoninę w organizmie, dzięki czemu mogą poprawiać nasz nastrój. Niektórzy sugerują, że spożywanie owoców codziennie, może pomóc w walce z zaburzeniami równowagi emocjonalnej.
Na koniec garść ciekawostek:
  • Hiszpańskie miasto Granada zawdzięcza swoją nazwę owocom granatu, sprowadzonym na półwysep iberyjski przez arabów.
  • Z liści sporządza się herbatę, a z korzeni – cenioną czarną farbę.
  • Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.
  • Kora granatowca wykorzystywana jest w weterynarii do produkcji środków do walki z tasiemcami.
Zapraszam również ma mój profil na instagramie!
W artykule wykorzystałam informacje pochodzące ze stron: www.planetazdrowie.pl, www.poradnikzdrowie.pl,  www.swiatkwiatow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *