Domowe chipsy z ziemniaków

Kto z nas nie lubi chipsów? Ja przyznaje się bez bicia – czasami potrafię stracić dla nich głowę. No cóż…. o ich złych właściwościach nie będę się rozpisywać, bo każdy wie, że nam szkodzą. Ale jest na to złoty środek – domowe pieczone chipsy. Moim zdaniem idealna alternatywa dla tych sklepowych. Sami się przekonajcie!

Składniki na jedną osobę:
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki (możemy użyć tarki do warzyw, malakser, mandolinę albo klasyczny nóż). Plasterki powinny mieć ok. 1-2 mm grubości. Pokrojone ziemniaki kładziemy na cienką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, aby plasterki układać jeden obok drugiego (nie mogą nachodzić na siebie). Następnie kropimy je oliwą (za pomocą spryskiwacza lub pędzelka) i posypujemy solą oraz papryką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (najlepiej z termoobiegiem, chociaż w zwykłym, gazowym też wyjdą) i pieczemy, w zależności od grubości plasterków, od 10 do 15 min. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, aż ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *