DIETA ROZDZIELNA, czyli dlaczego nie powinniśmy łączyć kotleta z ziemniakami

Coraz więcej osób boryka się z problemami trawiennymi. Wzdęcia, zaparcia, gazy, uczucie ciężkości, dziwne „przelewanie” w brzuchu czy zgaga to sygnał do tego, aby zmienić coś w swojej diecie. Dieta rozdzielna powinna być pierwszym krokiem w naprawie swoich zwyczajów żywieniowych, bowiem odpowiednie łączenie produktów ma ogromne znaczenie w poprawie naszego zdrowia.

Z chemicznego punktu widzenia całkowite oddzielenie białek i węglowodanów nie jest możliwe, ponieważ większość produktów zawiera i jeden, i drugi składnik. Występują one jednak w różnych proporcjach, dlatego przy wyborze pokarmu należy brać pod uwagę ten, który przeważa. Zdecydowanie nie powinniśmy łączyć białek z węglowodanami czyli przysłowiowego kotleta z ziemniakami albo chleba z wędliną. Produkty te wymagają  różnego czasu trawienia i też trawią się w różnych miejscach naszego przewodu pokarmowego, dlatego takie połączenie może stanowić dla nas mieszankę wybuchową, którą nie będziemy w stanie strawić.

Kiedy mówię swoim podopiecznym, że dieta niełączenia wyklucza spożywanie tradycyjnych kanapek (pieczywo plus wędlina lub ser) to widzę przerażenie w ich oczach, z których można wyczytać tylko jedną myśl: „O nie, chyba umrę z głodu”. Ten strach wynika z siły przyzwyczajenia. Ale nawyki można przecież zmienić! Kanapki są jak najbardziej dozwolone, ale w połączeniu z warzywami (surowymi lub pieczonymi) lub pastami warzywnymi. Przyjrzyjcie się np. Włochom, którzy pajdę chleba maczają w oliwie i zagryzają oliwkami lub pomidorami. Pycha!

Odpowiednie łączenie produktów jest bardzo istotne. Duże znaczenie ma to, czy jemy produkty, które trawią się w zupełnie innych środowiskach. Kiedy jemy mięso i dodajemy do tego kaszę, to kasza wymaga bardziej zasadowego środowiska do strawienia, a mięso bardziej kwaśnego. Ponadto błonnik nierozpuszczalny, który zawarty jest w kaszy ma właściwości drażniące błonę śluzową przewodu pokarmowego. W końcowym etapie trawienia przyspiesza perystaltykę jelit, wiąże wodę i zwiększa objętość treści pokarmowej, co utrudnia buforowanie wiązań nadmiaru kwasu solnego w żołądku i może spowodować gorsze trawienie. W związku z tym nie łączymy produktów skrobiowych z białkowymi.

Ponadto połączenie błonnika rozpuszczalnego czyli np. owoców z białkiem również przynosi niekorzystne rezultaty, ponieważ mięso wymaga kwaśnego środowiska, a owoce wolą bardziej zasadowe. Są pewne zestawy produktów, które po prostu się nie lubią i nie powinniśmy ich łączyć. Melona czy arbuza powinniśmy jeść samodzielnie – melon zjedzony na pusty żołądek trawi się bardzo szybko (mniej więcej w ciągu pół godziny do godziny), natomiast jeżeli zjemy melona z szynką parmeńską, to niestety będzie nam on zalegać bardzo długo w żołądku. Wielu osobom wyda się pewnie, że zaszkodziła im szynka. W rzeczywistości szkodliwe było to konkretne połączenie produktów.

Owoce wypadają dość dobrze w połączeniu z warzywami. Jedna porcja owoców dziennie jest w zupełności wystarczająca. Jeżeli jemy same owoce jako posiłek, to warto dodać do nich trochę tłuszczu (np. płatki kokosowe, awokado). Dzięki temu  węglowodany będą wolniej się wchłaniały i dłużej będziemy syci.

Posiłków nie powinniśmy również popijać. Płyny powinny pojawiać się min. 15 min przed lub po posiłku, a najlepiej aby to było ok. 0,5 godziny. Więcej na ten temat pisałam w TYM artykule. Broń Boże nie popijajcie posiłków herbatą! Herbata zawiera taniny, które będą powodowały zmniejszone wchłanianie składników odżywczych. Taki posiłek dostarczy nam tylko kalorii, ale nas nie odżywi.

Oczywiście dieta rozdzielna nie dotyczy wszystkich. Jeżeli nie mamy problemów trawiennych, nie musimy aż tak bardzo przestrzegać tych zasad. Zauważyłam jednak, że przestrzeganie ich chociaż w 50% przez wszystkich, znacznie polepsza funkcjonowanie naszych jelit, a co za tym idzie nasz organizm jest lepiej odżywiony. Bo w jedzeniu nie chodzi o to, aby się żywić, tylko o to, aby się odżywiać.

Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!  

 

Źródła:

  • Grant R.H.; Mertens D.R: Influence of Buffer pH and Raw Corn Starch Addition on In Vitro Fiber Digestion Kinetics, Journal of Dairy Science, 1992, nr 10, s. 2762-2768.
  • Habgood J.: The Hay Diet Made Easy: A Practical Guide to Food Combining, 1997.
  • Wierzbicka I.: Jedz świadomie i pozbądź się chorób, AJWEN, 2017.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *