Popularne wyszukiwania

Co jeść na biwaku? Czyli szybie i całkiem zdrowe przepisy pod namiot

Przeczytaj artykuł w 3 min.

Tegoroczne wakacje zapowiadają się bardzo biwakowo. Wraz ze znajomymi jeździmy na weekendowe spływy kajakowe i nocujemy pod namiotami w miejscach, które znajdziemy na trasie naszego spływu. Najczęściej wybieramy skrawek lasu, aby rozpalić ognisko i siedzieć przy nim do późnych godzin nocnych. Jako że wszyscy uwielbiamy dobrze (i zdrowo!) zjeść, bierzemy do swoich kajaków mnóstwo warzyw, które stanowią podstawę naszego menu. Nie ma tu miejsca na gotowe dania. Wszystko jest zdrowe, świeże i pyszne! Z resztą zobaczcie sami, że zdrowe przepisy pod namiot wcale nie są takie trudne i pracochłonne! 🙂

Leczo 

Składniki (na 4 osoby):

  • 4 małe laski kiełbasy (dobrej jakości!)
  • 2 cukinie
  • 2-3 papryki
  • 2 cebule
  • 1l passaty pomidorowej
  • przyprawy: pieprz cayenne, słodka wędzona papryka, domowa kostka rosołowa (przepis TUTAJ), sól i pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy kiełbasę i cebulę, Następnie wrzucamy resztę składników i zalewamy passatą pomidorową. Dodajemy przyprawy (według uznania!) i dusimy do miękkości warzyw.

 

Curry

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 brokuł
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 200g ugotowanego ryżu
  • sok i skórka otarta z połowy limonki
  • 0,5l mleka kokosowego
  • 2 łyżki tłuszczu np. masła, oleju kokosowego lub smalcu
  • przyprawy: cumin, curry, kurkuma, domowa kostka rosołowa (przepis TUTAJ), sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę i kumin (my dajemy ok. 2 łyżeczek). Podsmażamy, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodajemy różyczki brokuła, fasolkę szparagową, posiekany czosnek, 1 łyżkę kostki rosołowej, curry, kurkumę,  sok i skórkę otartą z połowy limonki. Całość zalewamy mlekiem kokosowym  i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i ugotowany ryż. Dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Do tej potrawy można również dodać mięso. Będzie bardziej treściwe 🙂

Potrawka „co się nawinie”

Składniki (dla 4 osób):

  • ok. 400g boczku
  • 2-3 cebule
  • 300-400g fasolki szparagowej
  • 1 brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • karton pomidorów w puszce
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: pieprz cayenne, słodka papryka, domowa kostka rosołowa (przepis TUTAJ), sól i pieprz

W tym przepisie nie ma reguł. Potrawkę zrobiliśmy z wszystkiego co nam zostało po dwóch dniach biwaku. Na maśle podsmażamy boczek. Następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wrzucamy brokuły, fasolkę i przyprawy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z kromką chleba lub bez (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej:) )

Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.