Ciasto marchewkowe – najzdrowsza wersja

Uwielbiam ciasto marchewkowe!  Jest idealne na jesienną chandrę, słodkie drugie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Miękkie i wilgotne. Spora porcja przypraw dodaje mu obłędnego,  korzennego aromatu.  Czasami dodaję do niego jeszcze łyżkę domowych powideł śliwkowych, co sprawa, że smakiem przypomina świątecznego piernika. Ciasto uniwersalne! Domyślam się, że nie wywołam nim wielkiej rewolucji, bo jest nam znane już od wielu lat, ale moja wersja jest całkiem zdrowa! Bez białego cukru i mąki. Za to z olejem kokosowym, który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Koniecznie spróbujcie!

20150131_132943

 

Składniki:

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 4 marchewki)
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
  • 10 suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka powideł śliwkowych – opcjonalnie

Polewa:

  • 200 g serka np. Mój Ulubiony, Philadepia lub Turek
  • 2-3 łyżki miodu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy mikserem. Gotową masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. Ser dokładnie ucieramy z miodem i polewamy gotowe ciasto.

             

Ciasto marchewkowe 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *