Śniadanie białkowo – tłuszczowe to obecnie bardzo silny trend wśród zdrowo odżywiających się osób. Wśród głównych zalet tego typu śniadania wymienia się efektywne spalanie tkanki tłuszczowej na diecie redukcyjnej, regulowanie gospodarki cukrowej i długą sytość. Więcej o śniadaniach białkowo – tłuszczowych pisałam TUTAJ. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam kilka propozycji na tego typu śniadanie.
Zaczynamy od nieśmiertelnej jajecznicy. Ale nie musi to być klasyczna jajecznica na boczku. Eksperymentujmy z dodatkami. Możemy wykorzystać np. szpinak z czosnkiem, boczniaki lub inne grzyby, pieczarki, szparagi, suszone lub świeże pomidory, warzywa korzeniowe… Dodatków jest naprawdę sporo!
Jajko zapiekane w awokado. Chyba nie ma bardziej sycącego połączenia.
Uwielbiam różnego rodzaju pulpeciki lub jak kto woli – klopsy. Te na powyższym zdjęciu zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, cukinii, cebulki i koperku. Dodałam trochę soli, pieprzu i upiekłam w piekarniku. Prosto, szybko i uniwersalnie, bo możemy je zjeść i na śniadanie i na obiad, i na ciepło i na zimno.
Kolejne klopsy. Tym razem z cielęciny z dodatkiem cebulki i koperku.
Na śniadanie białkowo – tłuszczowe możemy również zjeść nieśmiertelne parówki. Ja polecam te z Boborownik. Mają tylko 5 składników i bardzo dużo mięsa w składzie!
Mam swoją ulubioną kiełbasę cielęco – wieprzową, którą kupuję w swoim rodzinnym mieście. Jem ją na ciepło w towarzystwie cebulki i cukinii lub …..
…. na zimno w towarzystwie sezonowych warzyw. Takie zestawienie świetnie sprawdza się gdy jestem w podróży lub na uczelni i nie mam możliwości zjedzenia śniadania na ciepło.
Na śniadanie białkowo – tłuszczowe polecam Wam również rybę. U mnie często pojawia się filet z pstrąga lub szprotki z dodatkiem sezonowych warzyw.
Uwielbiam wątróbkę na śniadanie! O jej wspaniałych właściwościach pisałam TUTAJ. Podsmażam ją na maśle klarowanym po 3-4 minuty z każdej strony. Ważne, aby nie smażyć jej za długo, bo wtedy staje się gorzka i twarda.
W nurt śniadań białkowo – tłuszczowych doskonale wpisują się zupy. Robię je na bulionie mięsnym i dodaję jajko, aby były bardziej treściwe. Zupy krem to świetny sposób na przemycenie dużej ilości warzyw!
8 komentarzy
Bardzo ciekawie wyglądające posiłki i myślę że równie smaczne. Śniadania białkowo-tłuszczowe są idealne dla osób odchudzających się czy z problemami z insulinoopornością. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety ? – https://kowalskimaciej.pl/śniadania-białkowo-tłuszczowe-a-odchudzanie
Witam…jestem nowa w temacie ????pysznne tepomysly , apetyczne i nietuzinkowe a jednocześnie tak proste ???? mam pytanko…czy do rybki i warzywsuroeych mogę dodać również kiełki na patelnię? Jako typ śniadania białkowo- tłuszczowego oczywiście….pozdr.
Kiełki najlepiej dodać już na talerzu, nie podczas obróbki termicznej, bo stracą swoje cenne właściwości:) Pozdrawiam!
Wygląda super
Ja kocham śniadania na słodko 🙂 ale są to właśnie śniadania białkowo-tłuszczowe
Wszystko fajnie ale raczej dla bezrobotnych. Nie wyobrażam sobie smażenia jajecznicy w pracy albo przed nią.
Co można przygotować do pracy, żeby zjeść łatwo jak kanapki?
Polecam ten wpis – https://calkiemzdrowo.pl/30-pomyslow-na-sniadania-bialkowo-tluszczowe/🙂
Mam codziennie na 6 rano do pracy i nie mam najmniejszych problemów żeby usmażyć jajecznicę przed pracą… To zajmuje nie całe 10 minut